Divčibare


Divčibare se nalaze na planini Maljen, 37 kilometara jugoistočno od Valjeva, na nadmorskoj visini od 980m. Do Divčibara dopiru uticaji primorske klime, koja se susreće sa karpatskom i panonskom, čime se može objasniti povećano prisustvo joda u vazduhu.

Blaga klima, povoljan geografski položaj, bogat biljni i životinjski svet, obilje izvora i tekućih voda svrstavaju Divčibare u najatraktivnija turistička mesta u Srbiji, podjednako privlačnim i leti i zimi. Prosečna letnja temperatura ne prelazi 22 stepena celzijusa, a zima obiluje kristalnim snegom.

Područje Divčibara obiluje rečicama, izvorima i potocima koji pripadaju slivovima Kolubare i Zapadne Morave. Između ostalih: Bukovska reka, Crna reka, Kozlica, Krčmarska reka, Crna Kamenica. Najinteresantnija je reka Manastirica koja pravi vrlo lep vodopad visok oko 20 m, a meštani ga zovu Skakalo.

Divčibare su poznate po livadama sa lepom mekom travom. Na Divčibarama preovlađuju četinari, a u samom centru uzdižu se planinski borovi. U četinarskim šumama se najčešće javljaju beli, crni bor, jele, smrča, kleka i planinarski bor. Od listopadnog drveća su najznačajniji: bukva i breza, beli jasen, hrast, cer… Krajem aprila javlja se najlepši cvet planine – narcis, a pored njega mogu se naći i šumska jagoda, divlja malina i kupina.

O lepotama i specifičnostima Divčibara govori i činjenica da je na ovom području nalaze četiri stroga rezervata prirode: Crnu reku, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir.

Na Divčibarama postoje tereni za male sportove, tenis, mini golf, trim staza i obeležene staze za šetnju. Škola jahanja je otvorena tokom cele godine.

Skijašima je na raspolaganju nekoliko ski staza. Na padinama Crnog vrha postoje dve staze. Stara staza Crni vrh dužine 600 m, sa ski liftom čiji je kapacitet 700 skijaša na sat. Staza je osvetljena, pa postoji mogućnost noćnog skijanja. Nova Ski staza “Crni Vrh” je dužine 850 metara sa dvosednom žičarom, kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Kod odmarališta „Zmaj“, na Golupcu i na visu „Stražara“ nalaze se tri manje ski staze, dužine do 300 m i kapaciteta 200 skijaša na sat. Divčibarska kotlina ima odlične terene za trčanje na skijama. Tokom zimske sezone radi škola skijanja, a u objektu Villa Bella Vista možete iznajmiti ski opremu po najpovoljnijim uslovima na Divčibarama.

Tokom cele godine na Divčibarama se održavaju raznovrsne turističke manifestacije među kojima su najpoznatije Mountain Music Fest, DI Fest, Dani gljiva i druge.